Drie tips voor tijdens je politieverhoor

Als jij beschuldigd bent van een strafbaar feit zal er een proces-verbaal moeten worden opgemaakt. Dit wordt gedaan tijdens een politieverhoor en de informatie die je geeft vormt de basis voor je rechtszaak. Een politieverhoor kan intimiderend en eng zijn, maar de volgende tips kunnen je helpen dit beter te doorstaan.

De bijbedoelingen van de politie

Vergeet nooit dat de politie het verhoor gebruikt om een verklaring van je te krijgen. Ook al komen ze vriendelijk en begripvol over, ze zullen altijd proberen bepaalde informatie uit je te slepen en de politie is dus in geen geval je vriend. Houd dit in je achterhoofd en denk altijd eerst goed voordat je antwoord geeft.

 Je hebt recht op zwijgen

Iedereen kan gebruik maken van het zwijgrecht, wat betekent dat je geen enkele vraag van de politie hoeft te beantwoorden tot je met een advocaat hebt gesproken. Je kunt ook sommige vragen wel en sommige vragen niet beantwoorden, maar weet wel dat alles wat je zegt wordt gedocumenteerd en mogelijk gebruikt in je rechtszaak. Het is in de meeste gevallen verstandig van dit zwijgrecht gebruik te maken en de juridische hulp te accepteren waar je recht op hebt.

 Onderteken niet zomaar

Nadat het gesprek is afgerond zal er een proces-verbaal worden opgemaakt. Dit proces-verbaal zal tot nadat je rechtszaak is afgerond gebruikt worden en uitgebreid worden gelezen en geanalyseerd. Alles wat erin staat kan worden gebruikt in je rechtszaak en fouten kunnen in je nadeel werken. Onderteken je proces-verbaal dus nooit als je het niet eens bent met wat erin staat.

Gebruik een advocaat

Omdat dit politieverhoor een cruciaal punt is tijdens je rechtszaak is het altijd verstandig om van je recht op juridische hulp gebruik te maken. Samen met de advocaat kun je er zorg voor dragen dat je verhoor goed verloopt en dat je proces-verbaal geen verkeerde informatie bevat.